Mityba

Per karščius neapsinuodykite maistu

Vasara dirbančiai moteriai- tai galimybė savaitgaliais išvykti į gamtą, į sodą, o per atostogas atsikvėpti nuo darbų bei rūpesčių. Tačiau ar visoms rūpi, kaip maitinsimės kelionėse ir išvykose? Juk vasarą ypač dauginasi bakterijos, sukeliančios maisto toksines infekcijas. Šios bakterijos ir jų išskiriami toksinai į žmogaus organizmą patenka su maistu.

Kaip bakterijos patenka į maistą

Vienos užkrečiamosios žarnyno ligos pavojingos tik žmogui, pavyzdžiui, bakterinė dizenterija. Kitomis užsikrečiama tik nuo sergančio žmogaus. Trečios- kaip salmoneliozė, jersiniozė pavojingos žmogui ir gyvūnams, o užsikrečiama nuo sergančių gyvūnų.

Tačiau yra bendras visų viduriavimą ir vėmimą sukeliančių ligų bruožas- užsikrečiama per maistą, į kurį pateko bakterijų.

„Salmoneliozę sukeliančiomis bakterijomis mėsa, paukštiena gali būti užteršiama skerdžiant, dorojant mėsą, – aiškina epidemiologė Galina Zagrebnevienė. – Tokia „serganti” mėsa jau yra pavojinga”.

Bakterinės dizenterijos sukėlėjai į maisto produktus gali pakliūti tik per sergančio žmogaus rankas.

Jeigu serganti moteris gamina maistą ir pasinaudojusi tualetu nenusiplauna rankų, čiupinėdama maistą ji užterš.

Image by Freepik

Tad ši liga dar vadinama nešvarių rankų liga.

Kaip bakterijos jaučiasi organizme

  • Pirmieji salmoneliozės požymiai pastebimi po 6-30 valandų, dažniausiai per vie-ną arba dvi paras. r
  • Bakterinė dizenterija išryškėja po 1-7 parų.
  • Ligos sunkumas labai priklauso nuo to, kiek „suvalgoma” bakterijų ir koks yra žmogaus imunitetas.
  • Mikroorganizmams palankesnė šarminė aplinka, todėl žmogus, kurio didesnis skrandžio rūgštingumas, gali ir visai nesusirgti arba sirgti lengviau.
  • Besidaugindamos bakterijos gamina nuodą – toksiną.

Kaip gaminti maistą ir neužsikrėsti

Kiekviena šeimininkė turi žinoti, kad ne visi maisto produktai saugūs. Salmoneliozės daugėja visame pasaulyje ir todėl sunku jos išvengti.

Tačiau tam, kad ja neužsikrėstume, reikia mokėti tinkamai laikyti ir ruošti maistą.

  • Negalima atitirpinti vištienos esant kambario temperatūrai, nes salmonelės greitai dauginasi.
  • Atitirpinti paukštieną reikia apatinėje šaldytuvo lentynoje.
  • Laikant kitose lentynose kraujas iš atsileidusios paukštienos gali nulašėti ant žemiau esančių maisto produktų ir juos užteršti.
  • Išdarinėjus paukštį visus panaudotus įrankius (lentelę, peilį) reikia labai kruopščiai nuplauti, plovimui naudojant nuriebalinamuosius ploviklius.
  • Stalą, ant kurio buvo darinėjama višta, ir rankas plauti tuo pačiu plovikliu.
  • Lentelę ir įrankius išdžiovinti ir kurį laiką jų nenaudoti ruošiant kitokį maistą.
  • Vištą kepti tol, kol mėsa pradeda luptis nuo kaulų, kol prie kaulų nebelieka kraujo.

Kokio maisto vengti karštą vasarą

  • Pavojingi pyragėliai. Gydytoja epidemiologe primygtinai prašo visų nevalgyti jokių pyragėlių su mėsa, dešrelėmis, kremu, kurie parduodami kioskuose, vežimėliuose ir kitose vietos, kuriose nėra tinkamų sąlygų tokiems produktams laikyti.
  • Žuvis genda nuo galvos. Ne vienas, nuvažiavęs į Nidą, ne­galėdavo pra­eiti pro rūkytas žuvis, kurios būna pardavinėja­mos ant suolelio netoli paplūdimio. Tačiau iš pardavėjo veido sunku pasakyti, ar tvar­kingai šios žuvys buvo sūdo­mos, rakinamos, saugomos, ar jos yra šviežios. Žuvys labai greitai genda, jos tinkamos vartoti tik 12- 24 val nuo pa­gaminimo.
  • Ledus mėgsta ir bakterijos. Ledus reikia rinktis taip pat labai atsargiai. Jeigu jie minkšti, pakeitę formą, galima įtarti, kad buvo atitirpinti, t.y. buvo pažeistos laikymo taisyklės. Todėl tokie ledai jau gali kelti pavojų sveikatai, nes yra labai gera terpė maisto toksines infekcijas sukeliančioms bakterijoms daugintis.

Koks maistas tinka iškyloms

Nepaneigsite, kad moteriai rūpi jos šeimos sveikata. Todėl pirkdama maistą prekybos centruose šeimininkė turėtų atidžiai perskaityti visus užrašus ant pakuotės, išsiaiškinti, ar ilgai galima vartoti tą maisto produktą ir kokiomis sąlygomis jį reikia laikyti. Tokie užrašai- pagalba šeimininkėms, besirenkančioms maisto produktus į gamtą.

Ar kavinių patiekalai patikimi?

Deja, net ir gerą vardą turinčiose kavinėse bei restoranuose vasarą galite suvalgyti salmonelėmis arba kitokiais mikrobais užteršto maisto.

  • Iš valgiaraščio reikėtų rinktis patiekalą ne tik pagal skonį, kainą, bet ir pagal saugumą.
  • Patartina užsisakyti karštos sriubos, karštą mėsos patiekalą arba kokį miltinį produktą.
  • Daržoves geriau rinktis tokias, kurias būtų kuo mažiau lietęs virtuvės darbuotojas, nes neaišku, ar toje maitinimo įstaigoje laikomasi higienos reikalavimų ir ar bakterijų nuo darbuotojo rankų nepatenka į
  • Geriau rinktis gaminamus, o ne iš anksto paruoštus patiekalus.
  • Pusryčiams derėtų vengti skystai virto kiaušinio, keptos kiaušinienės, nes termiškai prastai apdorotame kiaušinyje gali išlikti salmoneliozės sukėlėjų.
  • Nepatariama valgyti picų, keptų ne picerijose, nes nelabai aišku, kokio senumo maisto produktai vartojami įdarui, be to, nežinoma, ar jos kepamos, ar tik pašildomos mikrobangų krosnelėse. Vasarą neverta rizikuoti smaguriaujant skaniu, bet nesaugiu maistu, nes susirgus galima ne tik susigadinti atostogas, bet ir prarasti sveikatą.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker